Aktualitások - Szent Kereszt Magazin

Tartalomhoz ugrás
Aktualitások
Munkácsyról szóló musical  a Békéscsabai Jókai Színházban

Február 23-án, Koltay Gábor rendezésében mutatták be a Békéscsabai Jókai Színházban a Munkácsy, a festőfejedelem című musicalt. A zenés darab része a Munkácsy születésének 180. évfordulója alkalmából Békéscsabán életre hívott egész éves programsorozatnak.
Koltay Gábor, a rendező szerette volna erőteljesebben hangsúlyozni a darabban, hogy hiába lett világhírű, Munkácsy sosem veszítette el a magyarságát: „mindig abból táplálkozott, amit ifjúkorából hozott”. Emellett beépítették a musicalbe azt az életrajzi tényt, hogy Munkácsy festette az akkor épülő Országház egyik termébe a Honfoglalás című festményt. A rendező elmondása szerint zenés darab ellenére sok prózai jelenetet is kapnak a nézők, a korabeli hangulatot pedig városképek, festmények idézik meg. Vesztergombi Anikó mintegy 80-100 jelmeze is korhű, az egyszerűbb, reformkori, zsinórozott Bocskai-ruhák a festő fiatalkorát; az előkelő lila, sötétkék és bordó ruhák az 1860-as éveket Párizsát hozzák vissza a színpadra.
A musicalt 11 éve egyszer már bemutatták (József Attila Színház – 2013), a mostani premierre a szerzőpáros, Bognár Zsolt és Kiss Stefánia jóváhagyásával azonban némileg átalakították azt. A történet sokat merít Dallos Sándor Munkácsyról írt két könyvéből (A nap szerelmese, Az aranyecset), de ki is egészíti azt. A darabot kettős szereposztásban játsszák: Kocsis Dénes és Puskás Dániel alakítja Munkácsyt, de Puskást Paál Lászlóként is láthatják majd a nézők Nagy Róberttel váltásban. A darabban csaknem a színház teljes társulata fellép, mellettük a békéscsabai Színitanház első-, másod- és harmadéves hallgatói is megjelennek.
Forrás: https://deszkavizio.hu/munkacsyrol-szolo-musical-erkezik-a-bekescsabai-jokai-szinhazba/
Felvételek az előadásból Somogyi György fotográfustól
Vissza a tartalomhoz